فراموشی پس از جدایی
فراموشی پس از جدایی Oblivion after separation
فراموشی پس از جدایی ممکن یا غیر ممکن؟
عشق اول برای مردان و زنان چه معنایی دارد؟
فراموش کردن عشق اول؛ شبیه جعبهای است که به سختی میتوان آن را مهر و موم کرد. هر بار که به یاد عشق اول میافتید، انگار که مهر و مومش را باز کردهاید. اگر یک بار مهر و مومش را باز کنید یعنی مردد هستید ولی میتوانید مجددا آن را ببندید و کم کم فراموشش کنید.
اگر برای بار دوم بازش کنید یعنی ناراحت هستید. باز کردنش برای مرتبه سوم برایتان دردآور است.
ولی بعد از اینکه چند بار مهر و مومش را باز کردید دیگر قفل جعبه به خوبی بار اول نیست، دقیقا مثل قلبتان که شکافته میشود. هنگامی که شکافته شد تا زمانی که زنده هستید و احساس دارید، فقط سعی میکنید با آن کنار بیایید.
بعد از گذشت مدتها، زمانی میرسد که بی اختیار به آن فکر کنید ولی دیگر خبری از آن احساس ناراحتی و درد عمیقی که بار اول داشتید، نیست؛ به این ترتیب با آن کنار میآیید.
این زیباترین و دقیقترین توصیفی است که میتوان درباره فراموشی پس از جدایی از عشق اول برای مردان و زنان گفت.
ممکن است که ما حتی درگیر رابطه عاطفی نامناسب باشیم و خودمان تصمیم بگیریم نقطه پایان برای این رابطه هرچند تلخ در نظر بگیریم.
اگر در کنار سختیهای از دست دادن این عشق، تجربیات آن را در زندگی آینده به کار بگیریم، شاید هرگز به چشیدن یک شکست تلخ دیگر محکوم نشویم.
دیدار بعد از جدایی
دیدار بعد از جدایی یکی از سوالاتی است که برای خیلی ها پیش می آید. بعد از طلاق و جدایی افراد نمی دانند چطور به رابطه قبلی برگردند و آیا برگشت به رابطه کار درستی است یا خیر. طلاق و جدایی چالش های زیادی در هر دو طرف ایجاد می کند. معمولا بعد از جدایی بین دیدار دوباره یا فراموشی کامل، فرد دچار سردرگمی می شود.
بعضی افراد بعد از جدایی سراغ یکدیگر می روند اما مسئله این است که چرا این دیدار دوباره شکل می گیرد؟
هرچند پایان یک رابطه عاطفی سختی های خودش را دارد اما تعدادی از افراد نمی توانند آن را به راحتی فراموش کنند یا زخم جدایی خود را ترمیم کنند.
تحقیقات نشان داده که بین ۷۰ تا ۸۰ درصد زوجین پس از جدایی خواهان برگشت بعدازطلاق هستند و قصد بازگشت به رابطه قبلی را دارند.
در این بین مسائلی مانند ویژگی های فردی و صفات شخصیتی، خاطرات و گذشته رابطه با فرد اهمیت پیدا می کند. به عنوان مثال افرادی که حساس تر هستند و یا رابطه طولانی تری با فرد داشتهاند سختتر میتوانند با جدایی کنار بیایند. هر چه رابطه بین دو طرف طولانی تر باشد، وابستگی عاطفی و روانی دو فرد به هم بیشتر خواهد بود و در نتیجه جدایی بعد از این رابطه صدمات بسیاری خواهد داشت.
با این حال تعداد بسیار محدودی از افراد بعد از جدایی موفق به برقراری رابطه دوباره با فرد می شوند. این موضوع در رابطه با زوجین که متارکه کرده اند نیز صادق است. اصولا آمار ازدواج با همسر سابق بسیار کم است و یکی از دلایل آن عدم موفقیت افراد در احیاء رابطه قبلی است.
آیا دیدار بعد از جدایی درست است؟
سوال خیلی از شما این است که آیا بعد از جدایی می توانم به رابطه قبلی بازگردم یا او را ببینم. برخی روانشناسان در پاسخ به این سوال نظرات مختلفی دارند. اگر زوجین فرزند داشته باشند بهتر است بنا بر ضرورت تربیت کودک، رابطه خود را ادامه دهند. اما این رابطه نه در حد دوستی کامل و صمیمی و یا شکل بدگویی و غیبت از یکدیگر باشد.
بلکه بهتر است در حد تعادل رفتار کنند. در صورتی که زوجین بدون فرزند باشند ایجاد محدودیت ها بعد از رابطه اهمیت دارد. در روابط دوستی می توان گفت هر چند دیدار مجدد منجر به کاهش استرس و حس رنج و غم افراد می شود اما از طرفی مانع رشد و شکوفایی رابطه های بعدی میشود و خود یکی از موانع برای شکل گیری رابطه های جدید محسوب می شود.
نظر برخی روانشناسان این است که اگر افراد بعد از اتمام رابطه عاطفی یا ازدواج، نیازها و خواسته های خود را برای یکدیگر بازگو کنند و متوجه مشکلات و سوءتفاهمهای خود شوند و همچنین مهارتهای ارتباطی را آموزش ببینند و این بار تعهد خود را به یکدیگر حفظ کنند و ترس از تعهد در رابطه نداشته باشند، راهی برای بازگشت خواهند داشت.
بنابراین به کسانی که خواهان شروع دوباره رابطه هستند، توصیه می شود که ابتدا به فکر حل مشکلات خود باشند. زیرا دلتنگی یا تنهایی دلیل مناسبی برای بازگشت به رابطه قبلی نیست.
دیدار بعد از جدایی | راه های بهبود بعد از جدایی
طبیعی است که هر چه مدت زمان بیشتری از رابطه شما گذشته باشد به زمان بیشتری هم برای بازگشت آرامش و بهبودی خود نیاز دارید. اما رعایت یکسری نکات به بهبودی حال شما بعد از اتمام رابطه و جدایی کمک می کند:
مهمترین گام برای رسیدن به آرامــش این است که تمام ارتباط های خود را با او قطع کنید. ممکن است در فضای مجازی با او همچنان در ارتباط باشید. اما بازگشت دوباره به صفحات مجازی حال شما را قطعاً بدتر میکند. بنابراین تا حد امکان تمام راه های ارتباطی خود را ببندید. اطمینان داشته باشید که رابطه دوباره با او به صورت چت باعث سلب آرامش شما می شود. بنابراین برای رسیدن به آرامش درونی خودتان هم که شده از پیگیری او در فضای مجازی دست بردارید.
به منظور پاک کردن گذشته تمام خاطرات با او به صورت عکس یا فیلم را از کامپیوتر یا لپ تاپ خود حذف کنید. نگاه کردن به آن عکسها و تصاویر منجر به تجدید احساسات شما میشود وممکن است سبب تصمیم غیرمنطقی دوباره گردد. نگه داشتن یادگاریهای او باعث طولانی تر شدن روند بهبودی شما میشود.
بعد از جدایی از غار تنهایی خود بیرون بیاید و با دوستان و آشنایان خود رابطه برقرار کنید. به خودتان اهمیت بدید و به مهمانی و تفریح بروید. ممکن است بعضی از دوستان شما شروع به نصیحت تان کنند سعی کنید تحت تاثیر حرف های آنان قرار نگیرید.
دلیل برگشت به رابطه قبلی
برگشت به رابطه قبلی دلایل متعددی دارد. یکی از علل شایع این است که فرد حسی شبیه به عشق دارد و نمی تواند به راحتی از آن بگذرد. معمولا افراد در روابط عاشقانه خود احساس امنیت و آرامش را تجربه می کنند و زمانی که از آن محروم می شوند تمایل پیدا می کنند که این احساسات خوشایند را دوباره به دست بیاورند.
اگر خاطرات یک رابطهی قدیمی مانع از شروع رابطه بعد از شکست عشقی می شود، می توان چنین نتیجه گرفت که رابطه قبلی به طور کامل تمام نشده و آثار آن همچنان باقی است. به همین دلیل افرادی که درگیر چنین رابطه و احساساتی می باشند، همچنان به فکر حل مشکلات و مسائل رابطه قبلی خود هستند. در واقع این نوع رابطه قلبی و پنهان، نشان از عشقی دارد که تحت تاثیر احساسات ناراحت کننده رابطه قبلی است.
دلایل بازگشت و دیدار بعد از جدایی
بهتر است ابتدا دلایل برگشت بعضی از افراد به رابطه قبلی را بدانیم.
برخی از دلایل برگشتن دوباره به رابطه شامل موارد زیر می شود:
1.افسوس و پشیمانی یکی از دلایل برگشت به رابطه قبلی هست:
برخی از افراد بعد از اتمام رابطه به دلیل احساس افسردگی خواهان برگشت دوباره به سمت فرد هستند. آن ها احساس گناه می کنند و فکر می کنند فرد مهمی را از دست داده اند.
2.احساس عـذاب وجدان:
مخصوصا افرادی که در رابطه قبلی خود دچار مشکلاتی شده اند که فرد را به ناحق کنار گذاشته اند.
3.انتقام:
یکی از دلایلی است که باعث میشود افراد دوباره به رابطه قبلی برگردند.
4.خشم و حــسادت:
خشم و حسادت بعد از تمام شدن رابطه منجر به کینه ای شدن از فرد مقابل می شود. این افراد برای جبران حس ناکامی خود و تلافی کردن،خواستار ادامه رابطه هستند.
5.وابستگی عاطفی و روانی:
این مورد مخصوصاً در زوج هایی به چشم می خورد که یکی از طرف زن یا مرد وابستگی شدیدی به او پیدا کرده و بعد از جدایی این وابستگی موجب پشیمانی بعد از طلاق می شود.
سایر دلایلی که در بازگشت و دیدار بعد از جدایی نقش دارند
استرس مالی و مشکلات اقتصادی نیز یکی از دلایل برگشت مخصوصاً زنان به رابطه قبلی با همسر خود است. همچنین وجود فرزندان هم از دیگر دلایل بازگشت زنان پس از جدایی به رابطه است .
علت اصلی و عوامل طلاق افراد متفاوت است. ممکن است درمواقعی علت طلاق مهاجرت یکی از زوجین به شهر یا کشور دیگری باشد، در چنین شرایطی احتمال دارد که افراد دوباره بعد از جدایی به رابطه برگردند. آنها به دلیل شرایط تحمیل شده مجبور به جدایی شده اند. بنابراین احتمال بازگشت این افراد به رابطه بعد از رفع محدودیت ها زیاد است.
ادامه مطلب را بعد از فرم رزور وقت دنبال کنید…
درخواست رزرو وقت فوری “بعد ازجدایی”
ممکن است تصور کنید عشق قبلی شما یا فردی که قبلا با او زندگی می کردید امتیازات متنوعی به دست آورده است و عوامل جـذابیت جدید، فرد را در چشم شما جذاب تر کرده است. بنابراین میخواهید رابطه خود را با او دوباره از سر گیرید.
احساس پوچی و تنهایی یکی از دلایل بازگشت افراد بعد از جدایی است. اگر شما بعد از جدایی صرفاً به این دلیل که نتوانستید فرد دیگری را به سمت خود جذب کنید، به رابطه قبلی برگردید احساسات خود را جریحه دار کرده اید. شما این تنهایی را میتوانید با خیلی از دوستان و آشنایان خود پر کنید. بنابراین رابطه دوباره با همسر یا نامزد سابق مشکلی را حل نمیکند.
مهمترین دلیل افراد برای بازگشت به رابطه قبلی این است که آنها هنوز نتوانستند شکست عشقی خود را ترمیم کند یا با جدایی خود کنار بیایند. پس آنان دیدار با فرد قبلی را مناسبترین راه برای ترمیم زخم خود میبینند.
مدت زمان فراموشی عشق در مردان و زنان
یکی از سخت ترین کارهای دنیا فراموشی کسی است که مدت های طولانی عاشقش بوده ایم. عشق یکی از بزرگترین تجربیات احساسی هرکسی در زندگی است و فراموش کردن آن نیاز به تلاش و تمرینهای زیادی دارد. روند فراموشی در زنان و مردان با هم متفاوت است و معمولا از فراموش کردن عشق اول سخت تر از احساسات دیگر است.
فراموشی عشق از دست رفته
شاید شما هم تجربه کرده باشید که بعد از جدایی یا از دست دادن یک عشق، خیلی از آدم ها عقیده دارند که ما فرد مقابل خود را در عرض ۳ هفته فراموش میکنیم. آن ها انتظار دارند ما به راحتی از خاطرات گذشته خود عبور کنیم و بعد از آن دیگر به یاد شریک عشقی قبلی خود نیافتیم.
با وجود تمام حرف و حدیث های مختلفی که درباره فراموش کردن عشق گذشته وجود دارد؛ تجربه نشان داده است که بیشتر آدمها عشق گذشته یا عشق اول خود را به طور کامل فراموش نمیکنند. فراموشی یعنی از بین بردن تمام اتفاقات و گذشته ای که ما با طرف مقابل خود داشته ایم.
در حالی که در بهترین حالت ما یاد میگیریم چطور با وجود خاطرات گذشته مان باز هم به زندگی کردن ادامه بدهیم و از آن درس بگیریم.
چقدر زمان میبرد تا یک نفر را فراموش کنیم؟
بهترین خبر برای کسی که به تازگی جدایی را تجربه کرده است این است که درد عشق همیشگی نیست. شما بالاخره با واقعیت جدایی کنار می آیید و تجربیات عاشقانه خود را به عنوان بخشی از گذشته تان می پذیرید. این راه سختی هایی دارد اما غیر ممکن نیست. فراموشی عشق به این معنی نیست که تجربیات شما بی ارزش بوده اند و باید به خاک سپرده شوند؛ بلکه به این معنی است که شما هنوز میتوانید زندگی کنید و با وجود داشتن تجربیات ارزشمند قبلی خود شاد باشید.
مردان زودتر عشقشان را فراموش میکنند یا زنان
هیچ زمان مشخصی برای مدت زمان کنار آمدن با عشق وجود ندارد. این مدت زمانی به عوامل زیادی بستگی دارد. برای مثال مدت زمان فراموشی عشق در مردان زنان با هم متفاوت است اما مولفه های مهمتری مثل ویژگی های شخصیتی افراد هم بر روی این زمان تاثیر میگذارند.
موارد موثر بر روی مدت زمان فراموشی عشق در زنان و مردان
چه فاکتورهایی در مدت زمان فراموشی عشق در زنان و مردان موثر است؟ در ادامه به فاکتور های موثر در این زمینه اشاره می کنیم.
۱. تعداد دفعات تجربه عشق
معمولا فراموشی عشق اول در مردان و زنان سخت تر از دیگر تجربیات عاشقانه است. به این خاطر که عشق اول باعث به وجود آمدن تجربیات کاملا متفاوتی نسبت به گذشته فرد میشود و با هیجانات بسیاری همراه است. علاوه بر این هنگامی که فرد از عشق اول خود جدا میشود فکر میکند توانایی گذر از درد عشق وجود ندارد. اما کسی که توانسته است به خوبی از تجربه عاشقانه گذشته خود عبور کند؛ در ناخودآگاه خود میداند که این کار غیرممکن نیست.
۲. مدت زمان رابطه
به طور کلی مدت زمان رابطه روی میزان وابستگی و نزدیکی افراد به هم تاثیرگذار است. با این که نمیتوان گفت حتما کسانی که مدت طولانی تری با هم بودند؛ همدیگر را بیشتر دوست دارند. اما میتوان گفت زندگی این افراد به میزان بیشتری با هم گره خورده است.
۳. شدت وابستگی فرد به طرف مقابل
میزان وابستگی افراد به هم در روابط مختلف متفاوت است. هرچقدر شدت وابستگی افراد به هم بیشتر باشد جدایی هم سخت تر و درآورتر خواهد بود. وابستگی میتواند سالم یا ناسالم باشد؛ به همین خاطر نمیتوان گفت وابستگی به طور کلی بد و مضر است.
۴. ویژگی های شخصیتی
یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر مدت فراموشی عشق در زنان و مردان ویژگی های شخصیتی آن هاست. افرادی که از اعتماد به نفس کافی برخوردارند و در هنگام مشکلات به دنبال راه حل هستند معمولا راحت تر از تجربیات عاشقانه خود عبور میکنند. ارزش های زندگی شخصی هرکس هم بر روی عکس العمل هایی که در رابطه با جدایی دارد تاثیر میگذارد.
۵. جنسیت
به خاطر وجود تفاوت های هورمونی و پیشینه تاریخی و تکامل، زنان و مردان در بیشتر اوقات عملکرد مشابهی در مواجهه با جدایی ندارند. با این وجود تاثیر ویژگی های شخصیتی از جنسیت بیشتر است. مردان معمولا سخت تر از زنان از عشق خود عبور میکنند اما واکنش های عصبی زنان نسبت به مردان بیشتر است.
مدت زمان فراموشی شکست عشقی
مردان معمولا پس از تجربه جدایی احساس آزادی کوتاهی دارند و به طور ناآگاهانه سعی میکنند خودشان را قدرتمند و مغرور نشان دهند. این رفتار مخصوصا در برابر مردان دیگر قوی تر است.
اما زنان احساسات ناراحت کننده خود را کنترل نمیکنند و آن ها را به شیوه های متفاوتی از خود نشان میدهند. مدت زمان فراموشی عشق در مردان و زنان به دلیل رفتارهای متفاوتی که بعد از شکست عشقی از خود نشان میدهند؛ متفاوت است.
فراموشی عشق اول در مردان و زنان
دو نکته در این رابطه وجود دارد. یکی این که نباید فکر کرد تعداد دفعات تجربه عشق تنها عامل موثر بر روی فراموشی عشق است؛ و نکته دوم این که تجربه نشان داده است از یاد بردن عشق اول برای مردان سخت تر از زنان است. علت عمده این تفاوت، تغییرات شدیدتر هورمونی در بدن مردان نسبت زنان است که در مواجهه با عشق اول اتفاق می افتد.
به طور کلی دلایل زیر عبور ازعشق اول را برای مردان و زنان سخت تر میکند:
۱. عشق اول قدرتمند است.
معمولا زندگی افراد پس از تجربه عشق اول زیر و رو میشود. تغییرات زیاد پس از عشق اول باعث میشود جدایی از آن هم سخت تر باشد.
۲. عشق اول معمولا بدون برنامه ریزی اتفاق می افتد.
بیشتر افراد در تجربه اول عشق خود بدون قصد و برنامه قبلی جلو میروند و یکدفعه عاشق میشوند. این اتفاقی بودن باعث میشود دو طرف رابطه احساس خاص بودن بیشتری کنند و تصور کنند دیگر امکان تجربه چنین اتفاقی وجود ندارد.
۳. عشق اول راز تجربیات کشف نشده است.
اولین باری که عاشق میشویم معمولا پر از کشف و هیجان است. اتفاقات مختلفی که در رابطه اول ما می افتد معمولا تازه و نو هستند و تاثیرات زیادی بر روی ما میگذارند.
۴. جدایی از عشق اول به معنی نداشتن تجربه در عبور کردن است.
فراموشی عشق یعنی زندگی کردن و درس گرفتن از تجربیات گذشته. کسانی که یک بار این مسیر را تجربه کرده اند به احتمال زیاد در این راه تجربه بیشتری دارند و میتوانند راحت تر از آن عبور کنند. کسانی که برای اولین بار عشق را تجربه میکنند ممکن است احساس کنند هیچگاه امکان گذر کردن از درد عشق وجود ندارد و به طور ناخودآگاه آن را عقب بیاندازند.
۵. عشق معمولا در سنین پایین تر و همراه با تغییرات بزرگ دیگر است.
همراهی عشق اول با تغییرات بزرگ دیگر زندگی باعث خاص تر شدن آن است و سختی جدایی از آن را افزایش میدهد. یکی از آن ها تغییرات هورمونی است که در مردان با شدت بیشتری اتفاق می افتد و مدت زمان فراموشی عشق در مردان را افزایش میدهد.
۶. عشق اول روی روابط عاطفی بعدی افراد تاثیر میگذارد.
به دلیل این که عشق اول، تجربه اول هرکس در روابط عاطفی است؛ معمولا روی روابط عاشقانه بعدی افراد تاثیر میگذارد. این تاثیرگذاری باعث یادآوری آن رابطه در طول زندگی فرد میشود.
مراحل فراموشی بعد از جدایی
بعد از پایان دادن به رابطه عاشقانه هر فرد مراحل مشخصی را طی میکند تا دوباره همه چیز به حالت اول باز گردد. اگر فرد موفق شود از این مراحل به راحتی عبور کند شکست عشقی را فراموش کرده و دوباره بهبود خواهد یافت . اما اگر در این مراحل گیر کند، فراموش کردن عشق به شدت سخت میشود و این چیزی است که برای اکثر افراد رخ می دهد:
1-مرحله شوک و انکار
در این مرحله فرد می خواهد آنچه رخ داده است را رد کرده و آن را باور نکند. به عنوان مثال وقتی کسی یکی از اعضای خانواده خود را از دست می دهد یا رابطه عشقی او پایان می یابد ممکن است برای مدتی در این مرحله گرفتار شود. در اکثر موارد این مرحله به سادگی می گذرد و نباید نگران باشید.
2-مرحله خشم
تعدادی از افراد پس از مرحله شوک اولیه، خشمگین می شوند. دقیقا در همین جاست که فرد به فکر انتقام می افتد و یا سعی میکند به نوعی تلافی کند. این مرحله معمولا پس از مدت کوتاهی سپری خواهد شد.
3-خطرناک ترین مرحله
در این مرحله افراد مرتبا خاطرات گذشته را مرور می کنند و به دنبال نشانه هایی از عشق از دست رفته خود می گردند مانند رفتن به مکان هایی که در آنجا خاطرات مشترک دارند. این رفتار ها، آغازگر دوره سیاه افسردگی هستند. اگر افراد در این مرحله گیر کنند رهایی از تله افسردگی بسیار مشکل خواهد بود؛ در چنین شرایطی شاید شروع رابطه عاشقانه جدید و تمرکز کامل بر روی آن بتواند التیام بخش زخم های روحی فرد باشد.
4-مرحله افسردگی
در این مرحله فرد دچار اختلالات خلقی شده و شرایط روحی او میان امید و افسردگی مدام در حال تغییر است. افسردگی نتیجه از دست دادن امید است و در این مرحله رخ می دهد.
5-مرحله پذیرش و بهبود
این مرحله جایی است که فرد آن چه رخ داده است را می پذیرد و حرکت به سمت آینده را آغاز میکند. این مرحله فقط در یک حالت رخ می دهد ، وقتی که امید به برگشت به رابطه قبل به طور کامل تمام شده باشد.
به همین دلیل بسیار مهم است که رابطه خود را در جایی و به نوعی تمام کرده باشید که تهدیدی وجود نداشته و صد درصد مطمئن باشید که تصمیم درستی گرفته اید. معلق ماندن در رابطه موجب از دست دادن فرصت های عاطفی دیگر می شود. اگر رابطه شما به شکل صحیح پایان یافته باشد کافیست به اطمینان برسید که هرگز قرار نیست چیزی برگردد و تصمیم شما کاملا درست بوده است. به این ترتیب مرحله نهایی این است که همه چیز به حالت قبل برمی گردد.
چگونه فراموشش کنیم؟
از دست دادن اندام میتواند نتیجه از دست دادن عضو یا نقص مادرزادی اندام باشد.اما در هرصورت بیمار از جای فقدان چیزی که روزی متعلق به خودش میدانسته، احساس درد میکند.
به این درد، «درد فانتوم» یا درد خیالی میگویند.
اما درد خیالی نیست و واقعا درد میکند!
اگر در یک رابطه بودید که به هر دلیلی تمام شده،تنها راه این است که آگاهانه یکبار ماجرا را واکاوی و درمان کنید وگرنه دچار درد فانتوم میشوید.
نگهداشتن خاطره ها،حفظ صحنه های به یادگار مانده،جستجوی اخبار از راه دور و…. فقط اوضاع را بدتر میکند!
چطور انتظار دارید با نگهداشتن وضعیت با شرایط قبلی و مرور مداوم خاطرات،حالتان بهتر شود؟
قطعا تغییر وضعیت،اولین راه حرکت در مسیر حال خوب میباشد.
هرخاطراتی که دارید را از خودتان دورکنید و زندگیتان را دوباره تعریف کنید.
درباره رضا بیرانوند
رضا بیرانوند روانشناس عمومی مشاور و برنامه ریز موفقیت در زندگی کارشناس و مشاور برنامه های صدا و سیما مشاوره حضوری با بیش از 2000نفر به صورت خصوصی حضور دربیش از 1000برنامه رادیویی و تلویزیونی کارشناس شبکه های تلویزیونی دو-چهار-پنج کارشناس شبکه های رادیویی جوان-ایران-فرهنگ-اقتصاد مولف و مبتکر شیوه های نوین در علوم مشاوره و روانشناسی
نوشته های بیشتر از رضا بیرانوند