نشانه های رفتاری افراد بی ثبات
نشانه های رفتاری افراد بی ثبات
فهرست مطالب
بی ثباتی شخصیتی و مختل شدن زندگی
اختلالات سلامت روان میتواند همه افراد جامعه را درگیر کند به طوری که گفته میشود ۲۳ درصد جمعیت ۱۵ تا ۶۴ سال کشور از یک اختلال روانپزشکی رنج میبرند؛ و اختلال شخصیتی نیز یکی از این نوع اختلالات به شمار می روند.
اختلالات شخصیت عبارتند از مجموعه اختلالهای روان شناختی که ویژگی اصلی آنها رفتارهای خشک و غیرقابل انعطاف است. این رفتارها به اشخاص آسیب میرساند، چون مانع سازگاری آنها با الزامهای زندگی روزانه میشود و روابط آنان را با دیگران مختل میسازد؛ هرگاه صفات شخصیتی غیرقابل انعطاف و نابهنجار و از طرفی کارکردهای آن با رنج و عذاب ذهنی همراه باشد، به اصطلاح می توان تشخیص داد که فرد دچار اختلال شخصیتی شده است.
شخصیت هر فرد منحصر به خود اوست و در عین حال قابل پیش بینی و از سوی دیگر ویژگی نسبتاً پایداری از رفتار، هیجان و نحوه تفکر آن را نشان می دهد.
شخصیت، سبک خاص هر فردی را در ارتباط با دنیای درونی و نحوه تعامل با محیط اجتماعی آن شکل می دهد و تحت تاثیر وراثت، محیط، عوامل اجتماعی و زیستی شکل میگیرد. هر فردی با ویژگیهای منحصر به فرد ژنتیکی متولد میشود، اما محیط و شیوه فرزندپروری نیز نقش اساسی در شکل گیری آن ایفا میکند.
اختلال شخصیت مرزی
بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در مرز روانپریشی قرار دارند و مشخصه آنها ناپایداری حالت عاطفی، خلق، رفتار و خودانگاره آنهاست. افراد مبتلا به این اختلال، خودانگاره بسیار بیثباتی دارند، روابط میانفردیشان نیز بسیار بیثبات است. آنان معمولا سابقهی روابط شدید، اما پرآشوب دارند که معمولا آرمانیکردن مفرط دوستان یا معشوقها را شامل میشود اما بعداً بهسرخوردگی و ناامیدی میانجامد.
خشم شدید و نشانههای بیثباتی عاطفی و اقدام های مکرر به خودکشی ویژگی های مهم این اختلال است.
بیثباتی عاطفی آنان همراه با سطح بالای تکانشگری، اغلب به رفتارهای خود ویرانگری منجر میشود.
اقدامات خودکشی، اغلبه شکل فریبکارانه، بخشی از تصویر بالینی این اختلال است. با اینحال، اینگونه اقدامات همیشه فریبکارانه نیستند. جرح خویشتن، ویژگی دیگر این اختلال است. رفتار صدمهزدن به خود، با رهایییافتن از اضطراب یا ملالت ارتباط دارد.
این افراد، حساسیت زیادی به شرایط محیطی دارند. آنان ترسهای شدید مربوط به طرد و رهاشدگی و خشم نامناسب را، حتی در حین مواجهه با یک جدایی کوتاهمدت واقعگرایانه و یا هنگامیکه تغییرات غیرقابل اجتناب در نقشهها پیشمیآید، تجربه میکنند.
این افراد ممکن است بر این باور باشند که رهاشدگی به این معناست که آنان «بد» هستند. این ترسهای رهاشدگی، با عدم تحمل تنهایی و نیاز به بودن با دیگران رابطه دارد. کوششهای بیوقفهی آنان برای اجتناب از طرد و رهاشدگی، ممکن است شامل اعمال تکانشی همچون آسیبزدن به خود یا رفتارهای انتحاری باشد.
علل اختلال شخصیت مرزی
در مورد علل این اختلال شخصیت به عوامل ژنتیک و مغزی و علل اکتسابی یا تجارب ناشاد در دوران کودکی اشاره شده است که به نظر برخی روانشناسان هردو عامل و تعامل آن در ایجاد این اختلال نقش دارد.اما نقش تجارب دوران کودکی خصوصاً سه سال اول عمر بسیار مهم است. بی ثباتی مادر به دلائل مختلف، طرد کودک و عدم وجود دلبستگی امن در دوران کودکی، درگیری بین والدین، تنبیه کودک و بی توجهی به احساسات او، طلاق والدین، والدین گرفتار و ناسازگار و…از علل اصلی این اختلال شخصیت است.
۷ ویژگی افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی عبارتند از:
۱- روابط متزلزل
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، دارای روابطی ناپایدار با خانواده، فامیل و دوستان خود هستند.
این افراد ممکن است سریعاً علاقه شدیدی به یک فرد پیدا کنند و ناگهان از آن شخص متنفر شوند.
هر گونه جدایی و یا تغییر در برنامه مورد انتظار، می تواند یک واکنش شدید و احساس طرد را در بیمار مبتلا به اختلال شخصیت مرزی ایجاد کند. هنگامی که این افراد به یک چیز و یا کسی علاقه داشته باشند و آن چیز و یا آنکس از پیش آنها برود، احساس پوچی و انزوا می کنند.
۲- رفتارهای پرخطر
پول خرج کردن بی رویه یکی از رفتارهای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی می باشد.
روابط جنسی نامناسب، پرخوری و یا رانندگی کردن خطرزا از رفتارهای پرخطر این افراد می باشد.
۳- زیاده روی در مصرف مواد مخدر و مشروبات الکلی
این افراد برای فرار از مشکلات و یا آرام شدن، به مواد مخدر و مشروبات الکلی رو می آورند.
۴- خشم بیجا
شرایط خارج از کنترل و یا ناچیز می توانند افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی را بسیار خشمگین کنند.
برای مثال اگر والدین و یا همکاران برای مدت کوتاهی، به فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی اعتنا نکنند، این فرد از احساس طرد و انزوا، بسیار خشمگین می شود.
۵- آسیب رساندن به خود
فرد مبتلا به این اختلال می تواند دارای علائم خطرناکی باشد و مشکلاتی را در ارتباط با تصویر بدن خود و عزت نفس داشته باشند.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی به خودشان صدمه می زنند، مثل بریدن بدن خود با چاقو. حتی ممکن است فکر خودکشی کنند، در این صورت باید فوراً به روانپزشک مراجعه کنند.
۶- احساس پوچی
هنگامی که این افراد به یک چیز و یا کسی علاقه داشته باشند و آن چیز و یا آنکس از پیش آنها برود، احساس پوچی و انزوا می کنند و توانایی مقابله کردن با این احساس را ندارند.
علائم اختلال شخصیت مرزی می تواند شامل احساس بی ارزشی، بی عشقی و پوچی باشد.
۷- ترس از تنها ماندن
خشم و ترس شدید در این افراد از تنها ماندن سرچشمه می گیرد. این افراد حتی اگر تجسم کنند که تنها هستند، دچار ترس و عصبانیت می شوند. ترس از تنها بودن، یک مشکل جدی در روابط خانوادگی ایجاد می کند.
فرم رزرو وقت فوری
بی ثباتی عاطفی یا ناخویشتنداری عاطفی چیست؟
بی ثباتی عاطفی اختلالی است که ویژگی آن خنده یا گریهٔ ناگهانی، کنترلنشدنی و بیجا است. این اختلال معمولا در افرادی رخ میدهد که به اختلال اعصاب یا جراحات خاصی دچارند. این مشکلات ممکن است کنترل احساسات را در مغز مختل کنند. در این اختلال احساسات بهشکل طبیعی در فرد ایجاد میشود؛ اما گاهی هنگام ابراز آن احساسات اغراق میکند یا آنها را به گونهای نامتناسب بروز میدهد. بی ثباتی عاطفی زندگی مبتلایان را مختل میکند و آنها را در معرض شرمندگی قرار میدهد. این اختلال اغلب تشخیص داده نمیشود یا با اختلالات خلقی (افسردگی، اختلال دوقطبی و…) اشتباه گرفته میشود. باوجوداین، بی ثباتی عاطفی اگر بهدرستی تشخیص داده شود، با دارو کنترلشدنی است.
نشانههای بی ثباتی عاطفی چیست؟
نشانه اساسی این اختلال فوران احساسات با گریه یا خندهٔ اغراقشده یا نامتناسب با خلق فرد است: خنده یا گریهای که بیاختیار و کنترلنشدنی است. خنده نیز اغلب تبدیل به گریه میشود. عود این بیماری در هر زمان ممکن است و خلق فرد تا بروز مجدد حملات خنده یا گریه، طبیعی به نظر میرسد. در بیماری بی ثباتی عاطفی گریه نشانهٔ شایعتری است تا خنده.
واکنش احساسیای که در بیماران مبتلا به این اختلال دیده میشود اغلب مشهود است. گریه یا خنده فرد مبتلا میتواند چندین دقیقه ادامه پیدا کند. مثلا فرد ممکن است به جوکی بیمزه بیاختیار بخندد؛ یا در موقعیتهایی که برای دیگران آنچنان خندهدار یا غمناک نیست، بخندد یا گریه کند. معمولا واکنش مشاهدهشده با واکنشهای احساسی سابق فرد متفاوت است.
چون این اختلال اغلب با گریه همراه است، معمولا با افسردگی اشتباه گرفته شود؛ البته، علائم بی ثباتی عاطفی گذرا هستند و این با افسردگی تفاوت دارد.
علاوهبراین، افراد مبتلا به بی ثباتی عاطفی اغلب فاقد ویژگی های افسردگی مثل مشکلات خواب یا کاهش اشتها هستند. با این حال باید توجه داشت که افسردگی در مبتلایان به بی ثباتی عاطفی معمول است.
دلایل بی ثباتی عاطفی
این اختلال معمولا در کسانی بروز میکند که به مشکلات عصبشناختی یا جراحات خاصی مانند موارد زیر دچارند:
سکته
ام اس
جراحات وارد شده به سر
آلزایمر
پارکینسون
با وجود کاملنبودن پژوهشها درباره بی ثباتی عاطفی علت این بیماری به آسیبهایی ربط داده میشود که در مسیرهای عصبی رخ داده است: مسیرهایی که در تنظیم بروز عواطف و احساسات نقش دارند.
سازگاری در مقابل ناسازگاری
شخصیت را می توان به دو بخش سازگار و ناسازگار تقسیم کرد. شخصیت سازگار از این توانایی برخوردار است که در ارتباط با تغییرات موقعیتی انعطاف پذیری داشته باشد. فردی با شخصیت سازگار، در برخورد با مشکلات و چالشهای زندگی انعطاف پذیری بیشتری دارد و از سطح تاب آوری بالاتری برخوردار است.
اما افراد با شخصیت ناسازگار در مواجهه با شرایط مختلف و درست زمانی که فرد باید تغییراتی در رفتار یا تصمیم گیری خود ایجاد کند، انعطاف ناپذیر می شوند.
برخی خصوصیات شخصیتی اعم از سازگار یا ناسازگار در یک جامعه مورد پسند است، اما در جامعه دیگر مورد نکوهش قرار میگیرد. همچنین از عوامل زیستی میتوان به نقش هورمونهای تستوسترون در تکانشگری یا هورمون مونوآمین اکسیداز در سطح فعالیتهای اجتماعی فرد یا افراد آن جوامع اشاره کرد.
چگونگی به وجود آمدن اختلالات شخصیتی
زمانی که ذهن و رفتار آدمی با معیارهای فرهنگی جامعه منطبق نباشد، اختلال شخصیتی مطرح می شود، این نوع رفتار از دوره نوجوانی یا جوانی شروع میشود. نفوذی غیرقابل انعطاف دارد، در طول زمان تغییر نمیکند و موجب ناخشنودی فرد و مختل شدن کارکردهایش میشود. هر گاه صفات شخصیتی، غیرقابل انعطاف و غیرانطباقی باشد، می تواند کارکردهای فرد را مختل سازد یا رنج و عذاب درون ذهنی برایش ایجاد کند.
صفت شخصیت الگوی بادوام عبارت از درک کردن محیط و دیگران، برقرار کردن رابطه و فکر کردن به آنها است، الگویی که در قالب ساخت روانی فرد تثبیت شده است. در عین حال اختلال شخصیت برعکس الگوی ناسازگارانه و بادوام تجربه درونی و رفتاری به شمار می رود که به زمان نوجوانی یا جوانی بر می گردد.
اختلال شخصیتی حداقل در دو زمینه از چهار حالت شناخت، هیجان پذیری، عملکرد میان فردی و کنترل تکانه خود را آشکار می کند.
اختلال های شخصیت مجموعه ای از الگوهای رفتار گوناگون و پیچیده است و آنها در دور معیوبی گرفتار می شوند که در آن، سبک شخصی آشفته شان دیگران را بیزار کرده و از این رو، شیوه های برقراری ارتباط مشکل آفرین آنها را تشدید می کند.
با توجه به اینکه اختلال های شخصیت کل ساختار موجودیت فرد را در بر می گیرد از این رو برای درمان این گونه رفتارهای فردی، درمان و تشخص این رفتارها با وجود رفتارهای مشابه، بسیار دشوار است.
مشکلات مبتلایان به بی ثباتی عاطفی
علائم شدید بی ثباتی عاطفی میتواند باعث شرمزدگی، انزوای اجتماعی، اضطراب و افسردگی در مبتلایان شود. بهویژه اگر فرد پیشازاین مبتلا به بیماریهای عصبشناختی بوده باشد، این اختلال ممکن است در انجام کار و وظایف روزانه مشکل ایجاد کند.
تشخیص و درمان اختلال شخصیتی
اختلال های شخصیتی را می توان در سه گروه دسته بندی کرد گروه نخست شامل اختلال های شخصیت پارانوید، اسکیزوئید و اسکیزوتایپی در ویژگی های رفتار عجیب و غریب و غیرعادی مشترک هستند، گروه دوم اختلال های شخصیت ضد اجتماعی، مرزی، نمایشی و خود شیفته می شوند که بیش از حد نمایشی، هیجانی، دمدمی یا غیرقابل پیش بینی هستند و دسته سوم در گروه اختلال های شخصیت اجتنابی، وابسته و وسواسی قرار دارند که رفتارهای مضطرب و بیمناک را شامل می شود.
روان درمانی و دارو درمانی دو راهکار برای کمک به فرد مبتلا به اختلال شخصیت میباشد، اگرچه بیماران با درمانگر رابطهای صمیمی برقرار نمیکنند اما در روان درمانی فعالانه شرکت میکنند. در گروه درمانی بیماران ممکن است تا مدتها ساکت بمانند اما بالاخره مشارکت میکنند.
چگونه می توان به افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کمک کرد؟
چندین روش موثر برای درمان این اختلال وجود دارد.
دارو درمانی شامل: داروهای ثابت کننده خلق و خو، داروهای ضدجنون و ضد افسردگی می توانند این علائم را کنترل کنند. روش های مختلف مشاوره و درمان شامل روان درمانی و یک درمان جدید که به نام رفتار دیالیتیکی خوانده می شود نیز می تواند برای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مفید باشد و بیماری آنها را کنترل کند.
درمان های گروهی نیز می تواند باعث شود افراد رفتارهای خوب را جایگزین رفتارهای بد کنند و به همسالان و دیگر بیماران نیز این کار را یاد دهند.
کنار آمدن با این اختلال
بی ثباتی عاطفی میتواند باعث شرمندگی و استرس شود. میتوانید شرایط این بیماری را به خانواده، دوستان و همکارانتان توضیح دهید تا هنگام مواجهه با علائم رفتاری این بیماری در شما، تعجب نکنند و سردرگم نشوند.
صحبت با دیگر مبتلایان میتواند به شما احساس درکشدن بدهد؛ همچنین فرصتی فراهم میکند که نکات کنار آمدن با این بیماری را با یکدیگر به اشتراک بگذارید.
برای کنار آمدن با بروز این بیماری:
حواس خودتان را پرت کنید؛
نفس عمیق و آرام بکشید؛
بدنتان را آرام کنید؛
موقعیت خود را تغییر دهید.
برای ملاقات با دکتر آماده شوید
دفترچهای داشته باشید که در آن علائم خود را یادداشت کنید. فوران احساسات خود را با جزئیات یادداشت کنید. آیا این فوران خودخواسته بوده است؟ چه مدت طول کشیده است؟ چهچیز جرقه این فوران عاطفی را زد؟ آیا فوران احساسی شما بازتابی از احساسات همان زمان بود؟ آیا فوران احساسی در روابط اجتماعی شما اختلال ایجاد کرده است؟
آماده باشید که استرسهای بزرگ این روزهایتان یا تغییرات بزرگ زندگی خود را با پزشک در میان بگذارید. همچنین فهرستی از داروها، ویتامین ها، داروهای گیاهی و مکملهای مصرفیتان تهیه کنید.
درباره رضا بیرانوند
رضا بیرانوند روانشناس عمومی مشاور و برنامه ریز موفقیت در زندگی کارشناس و مشاور برنامه های صدا و سیما مشاوره حضوری با بیش از 2000نفر به صورت خصوصی حضور دربیش از 1000برنامه رادیویی و تلویزیونی کارشناس شبکه های تلویزیونی دو-چهار-پنج کارشناس شبکه های رادیویی جوان-ایران-فرهنگ-اقتصاد مولف و مبتکر شیوه های نوین در علوم مشاوره و روانشناسی
نوشته های بیشتر از رضا بیرانوند