چرا همه بهم خیانت میکنن؟
خیانت چیست؟
در زبان ساده خیانت یعنی: با فرد دیگری در نوعی از رابطه رفتن،که این نوع رابطه را فرد باید با همسرش داشته باشد،این رابطه میتواند عاطفی یا شناختی باشد.
به صورت کلی؛خیانت عبارت است از نقص اعتماد و شکستن توافق زن و شوهری درباره انحصار روابط جنسی و احساسی_عاطفی متقابل.
این نوع رابطه چه موقع خیانت محسوب میشود؟
وقتی با فرد دیگری در رابطه باشید که آن رابطه را فقط باید با همسرخود داشته باشید،میگوییم خیانت اتفاق افتاده…یعنی نفرسومی وجود دارد که مانع می شود فرد،سرمایه های شناختی،فکری،عاطفی،جنسی یا جسمی خودش را با همسرش شریک شود.
پس با این تعاریف خیانت فقط رابطه جنسی نیست و اگر اینگونه باشد پس چرا آن را از همسرتان مخفی میکنید؟ اگر خیانت نیست،چرا همسرتان را آشفته میکنید؟!
بنابراین هرگونه پیام،ایمیل و رابطه عاطفی را شامل میشود.
خیانت خود انواعی دارد:
۱.خیانت احساسی
۲.خیانت جنسی
۳.خیانت جنسی و عاطفی
۴.خیانت مجازی
خیانت عاطفی چیست؟
در جامعه امروزی صحبت کردن با همکاران و اطرافیانتان امری اجتناب ناپذیر است. حتی ممکن است شما با همکارانتان رابطه خانوادگی برقرار کنید و دوستی خانوادگی خوبی داشته باشید. این خیانت نیست. خیانت هنگامی رخ می دهد که شما حرف هایی با دوستتان داشته باشید که اگر همسرتان بشنود، ناراحت شود. این که مخفیانه با شخص سوم صحبت کنید و یا پیام دهید، خیانت است.
خیانت جنسی چیست؟
خیانت جنسی از خطرناک ترین چیزهایی است که یک رابطه را می تواند تهدید کند.،چراکه اعتماد را خراب می کند و شریک زندگیتان را در معرض آسیب های جسمی و روحی قرار می دهد.
شخص خیانتکار باید به دلائل خیانت جنسی پاسخ دهد. اگر این خیانت تنها برای سکس باشد، زوجین باید الگوی روابط جنسی خود را تغییر دهند. ولی در صورتی که دلایل دیگری داشته باشد، باید به یک درمانگر و مشاوره ازدواج مراجعه کند.
خیانت جنسی و عاطفی چیست؟
مواردی که در بالا ذکر شد، از مواردی است که به روابط زناشویی صدمات زیادی می زند. حال اگر این دو نوع خیانت با هم جمع شوند مطمئنا اثراتی که بر شریک زندگی می گذارند، بیشتر خواهد بود و زندگی زوجین را بیشتر تهدید خواهد کرد.
خیانت مجازی چیست؟
امروزه با گسترده شدن اینترنت و شبکه های اجتماعی نوع دیگری از خیانت باب شده است. افراد در شبکه های اجتماعی با جنس مخالف دوستی برقرار می کنند. این نوع دوستی ها به مرور زمان به زندگی واقعی کشیده می شوند و رابطه زناشویی را مورد تهدید قرار می دهند.
نشانه های شخص خیانتکار:
از نشانه های شخص خیانتکار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_افسردگی
_احساس گناه
_دوری کردن
_دروغ گفتن
از دلایل عمده برای خیانت مردان:
۱.از بین رفتن عشق وعلاقه
۲.عدم جذابیت همسر
۳.سهل انگاری زنان
۴.اخلاق ورفتار غیر قابل تحمل همسر
۵.بالهوسی وهوس رانی
۶.عقده های جنسی
۷.بی خطر شمردن خیانت
۸.زیاده خواهی وتنوع طلبی
۹.خیانت همسر
۱۰.عدم رغبت همسر به ادامه رابطه به شوهر
دلایل عمده برای خیانت زنان:
۱.انتقام جویی
۲.بی تفاوتی همسر
۳.احساس ناامنی وخلاء عاطفی
۴.بازگشت به روابط قبلی
۵.رابطه طولانی ویکنواخت
۶.تلافی خیانت شوهر
۷.روابط زناشویی سرد ویکنواخت
۸.نبود نقاط مشترک
۹.بیماری
۱۰.جلب توجه وماجراجویی
اختلال استرس پس از ضربه چیست؟
عبارت است از نشانگانی که در پی مواجهه با یک “تنشگر
بی نهایت شدید” پیدا میشود؛ این مواجهه میتواند به صورت دیدن، حضور یا شنیدن باشد.
افراد آسیب دیده، رویداد آسیب زا
را در رؤیا و نیز در افکار روزانه خود مجدداً تجربه میکنند؛ ایشان از هر چیزی که واقعه را به خاطرشان بیاورد قاطعانه دوری میکنند و دچار کرختی پاسخ دهی همراه با حالت بیش برانگیختگی هستند.
از دیگر نشانه های ضربه روحی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱.احساس مداوم یأس و ناامیدی شدید
۲.فکر مداوم و بی وقفه به خیانت
۳.عوض شدن های مداوم خلق وخو
۴.بی خوابی یا خواب های آشفته
۵.حساسیت های بسیار زیاد
۶.احساس شرم و بی ارزشی زیاد
۷.احساس بلاتکلیفی و گیجی زیاد
“لطفا نشانه هارا جدی بگیرید!“
یک روش درمانی
درمان مبتنی بر مواجهه روایی، یک درمان جدید است که به طور خاص برای قربانیان خشونت های سازمان یافته طراحی شده است و بسیاری از مؤلفه های مواجهه سازی موجود در نظریه های حاضر را در برمیگیرد.
این شیوه درمان، رویکردی کوتاه مدت مبتنی بر درمان شناختی-رفتاری و شهادت درمانی
است.
درمان مبتنی بر مواجهه روایی، شامل مؤلفه هایی از دیگر رویکردهای درمانی مبتنی بر شهادت دادن
میباشد؛ در این نوع درمانها قربانیان به تجاوزهایی که متحمل شده اند، شهادت میدهند.
درمان مواجهه روایی، شرح حال یکپارچه ای از رویداد آسیب زا در بافتی از روایت کل زندگی فرد میسازد (نیونر و همکاران، 4002 )و در نتیجه تجارب آسیب زا در بافت حافظه شرح حال قرار میگیرند. به این وسیله عناصر شبکه ترس از طریق برقراری پیوند دوباره با حافظه اپیزودیک، موجب تسکین فرد میشود. (البرت و همکاران، 4011)
بخشیدن یا نبخشیدن خیانت
امروزه یکی از مشکلات بزرگ و غیرقابل باور در زندگی زوجین، خیانت است. به طوری که بسیاری از افراد پس از مشاهده چنین اتفاقی می پرسند که چرا بخشش خیانت همسر بی وفا سخت است؟
زیرا وفاداری یک احساس اعتماد جهت آغاز زندگی مشترک محسوب می شود که با خیانت از بین می رود.
به همین دلیل ممکن است که:
افراد پس از خیانت دیدن دچار عواقب روحی و احساسات مختلفی بشوند که باعث شود همسر خود را نبخشند.
دلایل نبخشیدن همسر بی وفا
بسیاری از افراد هنگامی که متوجه خیانت همسر خود می شوند به این فکر می کنند که آیا باید او را ببخشند یا نه؟ در چنین شرایطی اگر تصمیم بگیرند که همسر خود را ببخشند ممکن است بپرسند که چرا بخشیدن همسر بی وفا سخت است؟
در این رابطه ابتدا باید بدانید که: پس از مشاهده چنین مسئله ای در زندگی مشترک، شما دچار احساسات مختلفی خواهید شد. به طوری که این احساسات و افکار به شما اجازه نمی دهند که همسر بی وفای خود را ببخشید و دیگر نسبت به او خوشبین و خوش باور نخواهید بود.
به همین دلیل اگر می خواهید که همسر بی وفای خود را ببخشید باید این احساسات و افکار پس از خیانت دیدن را بشناسید.
دلایل مهم سخت بودن بخشش خیانت همسر
احساس شرم پس از خیانت دیدن
احساس شرم ابتدایی ترین و طبیعی ترین دلیل برای نبخشیدن همسر خیانتکار به شمار می رود، زیرا این احساس زمانی به وجود می آید که شما هنگام خیانت دیدن تحقیر شده اید. به همین دلیل شرم شما ناشی از تحقیر است.
این امر باعث می شود که به دنبال مقصر این اتفاق باشید و همیشه از انتخاب این همسر بی وفا و خیانتکار احساس شرم کنید.
پوچی، احساسی پس از خیانت دیدن
شما در زمان خیانت دیدن از نظر احساسی پوچ شده اید. درواقع افراد زمانی که متوجه می شوند نتیجه ابراز علاقه ها و احساسات آن ها، خیانتکاری همسر بوده است، ناگهان به پوچی احساسی دچار می شوند.
احساس دلخوری مانع از بخشیدن خیانت همسر می شود
همه افراد هنگام مشاهده خیانت همسر خود، تمامی احساسات ذکر شده را تجربه می کنند، اما بسیاری از آن ها همسر خود را بخشیده اند.
بخشش خیانت همسر بی وفا
بخشش و رهایی از اتفاقات گذشته، شما را برای زندگی جدید آماده می کند و نمی توان منکر احساس خوشایند بعد از بخشش شد.
بنابراین اگر قصد ترک یا ادامه زندگی با همسر خود را دارید، پیش از هر چیز بهتر است که خیانت او را ببخشید.
بخشش خیانت چه زمانی لازم است؟
اگر همسرتان در زندگی به شما خیانت کند چه واکنشی از خودتان نشان میدهید؟ مورد خیانت واقع شدن یک تجربه آسیب زا است که موجب از بین رفتن اعتماد در روابط بین فردی میشود. خیانت تأثیرات منفی عمیقی در تمام ابعاد زندگی به دنبال خواهد داشت. یکی از موضوعات مهم در بحث خیانت، بخشش خیانت میباشد. زمانی که خیانت رخ میدهد در ابتدای امر موضوع بخشش غیر ممکن به نظر میرسد؛ زیرا فردی که مورد خیانت واقع شده است از درد شدیدی رنج میبرد. اما گاهی با گذشت زمان به تدریج تمایل به بخشش در فرد ایجاد میگردد. در نهایت بخشش خیانت برای فرد آرامش از دست رفته را باز میآفریند، مشاوره خیانت به شما کمک میکند تا تصمیمات منطقی در این زمینه بگیرید.
بخشش خیانت
بخشش خیانت فرآیندی است که در طول زمان رخ میدهد. به تدریج احساسات منفی مانند احساس خشم و ناراحتی در فردی که مورد خیانت واقع شده است کاهش پیدا میکند و همدلی جای آن را میگیرد. آن چه در این موضوع دارای اهمیت است زمان مناسب برای بخشیدن فرد خیانتکار است. بخشش زود هنگام، احتمال تکرار خطا از سوی فرد خیانتکار را افزایش میدهد در مقابل هر چه فرآیند بخشش به تأخیر بیفتد فرد آسیب دیده با آزردگی بیشتری مواجه میشود. علاوه بر این بخشش خیانت به نوع خیانت و شدت آن نیز بستگی دارد.
آیا میخواهید ببخشید؟
بخشش یک انتخاب است. فراموش کردن اشتباهاتی که دیگران در ارتباط با ما انجام میدهند مشکل است؛ به خصوص اگر از لحاظ روحی برای ما دردناک باشند. بخشش خیانت به معنای پذیرفتن خیانت نیست، بلکه در واقع رها کردن خودتان از خشم و غضب نسبت به شخصی است که به شما خیانت کرده است. بخشش واقعی زمانی اتفاق میافتد که ما آگاهانه و بدور از تصمیم گیری احساسی بخواهیم که روی اشتباهات و خیانت شریک زندگی خود تمرکز نکنیم.
مراحل رسیدن به بخشش خیانت
قبل از آن که تصمیم به بخشش خود را عملی کنید، بهتر است مراحل زیر را طی نمایید.
1-تصمیم آنی نگیرید
2- آگاهی از علل شروع و تداوم خیانت
3- برای فرد خیانتکار نامه بنویسید
4- همدلی
5-ذهن آگاهی را تمرین کنید
نتایچ بخشش خیانت
1. بازسازی رابطه
2. بخشش خیانت به همراه حفظ کرامت انسانی
3. فرصت جبران
4. آرامش درونی
نتایج عدم بخشش خیانت
گاهی فردی که مورد خیانت واقع شده است به دلایل اقتصادی و اجتماعی مانند عدم کسب درآمد، حفظ آبرو، حفظ خانواده و فرزندان، ترس از تنهایی برای طلاق اقدام نمیکند. از طرفی نمیتواند همسر خود را نیز ببخشد در چنین شرایطی ممکن است تنش در میان زوجین بالا رود و دعوا و مشاجره و طلاق عاطــفی روی دهد. همچنین ممکن است فرد به دنبال انتقام جویی باشد و او شیوه پاسخ خیانت با خیانت را برگزیند. مسلم است که این کارها صرفا به بدتر شدن شرایط دامن میزند و در این شرایط استرس زا فرزندان بیش از پیش قربانی تعاملات والدین خود میشوند.
پیشگیری از خیانت همسر خود موضوعی است که زوجین باید همیشه در زندگی مشترک خود در نظر داشته باشند. خیلی اوقات زوجین در طول تعامل خود متوجه نشانه های خیانت همسرشان شده اند اما با نادیده گرفتن شان به آن دامن زده و موجب بدتر شدن شرایط میشوند. زوج درمانی در بسیاری از مواقع در کاهش آسیبهای ناشی از خیانت یاری رسان است.
سخن آخر
مسئله خيانت در زندگي زناشويي جدي است. چرا که احياي دوباره رابطه و اعتماد همسر بعد از خيانت کار آساني نيست. براي درمان خيانت و بخشش آن بهتر است قبل از هر چيز موضوع را با مشاوران در ميان بگذاريد.
درباره رضا بیرانوند
رضا بیرانوند روانشناس عمومی مشاور و برنامه ریز موفقیت در زندگی کارشناس و مشاور برنامه های صدا و سیما مشاوره حضوری با بیش از 2000نفر به صورت خصوصی حضور دربیش از 1000برنامه رادیویی و تلویزیونی کارشناس شبکه های تلویزیونی دو-چهار-پنج کارشناس شبکه های رادیویی جوان-ایران-فرهنگ-اقتصاد مولف و مبتکر شیوه های نوین در علوم مشاوره و روانشناسی
نوشته های بیشتر از رضا بیرانوند